Kapten Reko

Kapten Reko och Rekospelet är ett utbildningsmaterial som syftar till att lära barn i förskolan/förskoleklass och vuxna i deras närhet varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Hur mycket mat slängs?

Visste du att hushållen slänger ca 100 kg matavfall per person och år. Cirka hälften av det (45 kg) är matsvinn, dvs mat som hade kunnat ätas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi lätt minska den siffran och göra både miljön och plånboken glada.

Kapten Reko vänder sig till 5-7 åringar

Spelet vänder sig till barn i förskoleklass och 5-6 åringar som går på förskolan det vill säga de som går sista året innan de börjar förskoleklass. Spelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får man en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord. Femte och sista tillfället sker på Skansen i Stockholm. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar. Allt detta inklusive besöket på Skansen är självklart kostnadsfritt.

Kapten Reko - en prisvinnare

Under 2015 tilldelades Kapten Reko andra pris i kategorin Bästa aktivitet om hållbarhet och miljö i The Corporate Engagement Award. Kapten Reko fick även ett brons i kategorin Mest innovativa sponsoraktiviteten.

Anmälan våren 2024

Vi har nu öppnat anmälan till att spela Rekospelet och besöka Skansen i Stockholm vecka 10 och 11. Sista dag för anmälan är 19 februari 2024. Antal platser är begränsade och det är först till kvarn som gäller.

OBS! Vi har just nu inga spel på lager och jobbar med att ta fram nya uppdaterade spel. Vårens spelomgång kommer därför att bli lite annorlunda än tidigare.

För er som redan har ett spel på förskolan

För er som INTE har ett spel sedan tidigare

 

Om Kapten Reko och hennes högkvarter på Lill-Skansen.

Frågor?

Kontakta John Backlund, projektledare. 

Vi vill minska matsvinnet

Vi har länge arbetar för minskat matsvinn i livsmedelskedjan. Läs mer om matsvinn här

Publicerad: 2024-01-03