Recept Grytan
Gör så här:
- Ta reda på vilka råvaror som finns, planera i gruppen och ta fram allt som behövs.
- Skala och skär löken i småbitar och skala och skär vitlöken mycket tunt.
- Tvätta, skala och skär rotfrukterna i små bitar eller strimlor.
- Mät upp oljan eller margarinet i en stekgryta och värm snabbt.
- Bryn all lök och köttfärsen lätt i stekgrytan. Ta hjälp av en trägaffel.
- Sänk värmen - häll i tomaterna och rotsakerna, tillsammans med linserna och vattnet.
- Salta, krydda och smaka.
- Sjud under lock i 15 min.
- Lägg i bönorna, kika upp och servera.
- Fundera över vad du ska använda röran till: Om den är för lös - sjud ytterligare 5 minuter utan lock. Om den är för torr - späd med vatten.
- Blev det kvar mat efter måltiden? Kyl i så fall ner maten snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad eller ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Tänk på att bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.
Tips på ingredienser:
(4 personer)
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g rotfrukter t.ex. rotselleri, morot, potatis, kålrot eller palsternacka
- 1 msk rapsolja eller flytande margarin
- 100-200 g köttfärs (beroende på mängden linser och bönor)
- 400-500 g tomatkross
- 2-3 msk linser (tillsätt 1 dl vatten för varje msk linser)
- 1 tsk salt
- Kryddor - t.ex. peppar 1 krm, torkad chilipeppar 1 tsk + oregano 2 tsk
- ½-1 burk bönor (beroende på mängden köttfärs)
Ladda ner receptet som pdf.
Exit ticket
- Nådde vi målet?
- Vad har du lärt dig?
- Har du lärt dig något nytt?
Till lektionen Mat för hållbar utveckling.