Volta greentech

Volta Greentech vill hjälpa världen gå mot en framtid fri från växthusgaser genom att reducera metangasutsläpp från kor med ett fodertillskott tillverkat av sjögräs.

Metanutsläppen från nötboskap står för mer än 4 procent av globala växthusgaser. Om kor får ett litet tillskott av alger i fodret, så kan metanutsläppen minska med hela 80-90 %. Det visar en pilotstudie som genomförts på Gotland i somras. Nu går tre svenska livsmedelsaktörer samman och investerar för att skala upp Volta Greentechs teknik så att den i framtiden blir tillgänglig för hundratals lantbrukare.

Under sommaren 2022 lanserades världens första metanreducerade nötkött i tjugo Coop-butiker i Stockholm och på Gotland i ett samarbete mellan Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop, det svenska livsmedelsbolaget Protos och Ejmunds gård på Gotland. Djurens foder berikades med algtillskott från Volta Greentechs algfabrik i Lysekil och tillsattes som endast 0,6% av tjurarnas dagliga foder. Resultatet blev att metanutsläppet under utfodringsperioden reducerades med mellan 80-90 procent. Klimateffekterna validerades av det oberoende forskningsinstitutet RISE.

Läs mer här.

Publicerad: 2024-05-10