Mänskliga rättigheter ska inte bara vara värdeord i en årsredovisning

Tillsammans med övriga ledamöter i We effects styrelse har vi gått samman i en debattartikel i Altinget.se.

– Regeringen borde ta efter våra EU-grannar och bidra till ett ansvarsfullt näringsliv i andra länder. Mänskliga rättigheter måste vara en självklarhet, inte något frivilligt, säger Helen Persson, medlemschef på KfS.

Sverige har på nytt öppnat en ambassad i Filippinerna och arbetar för svenska investeringar och ökad handel. Nästa år öppnar Ikea sitt första varuhus i landet. Ekonomin i Filippinerna är som många andra länder i Asien på tillväxt. I städerna växer medelklassen och med det efterfrågan på varor att konsumera.

Denna utveckling kan vara positiv, men ökad konsumtion kräver också ökad tillgång på vatten, skog och jordbruksmark. Den senaste veckan har vi själva mött jordbrukare som hamnar i kläm för tillväxten i megastaden Manila.

Tvingas flytta
Vi har också mött människor som tvingats lämna sina byar i brist på jobb, men hamnat i ännu större problem i livsfarliga slumområden. Inte minst är situationen tuff för kvinnor. Missbruk av droger och alkohol bidrar till ökat våld mot kvinnor och barn.

Många familjer tvingas dessutom flytta gång på gång för att ge plats åt köpcentrum eller andra projekt. En ond cirkel skapas.

Läs hela debattartikeln på altinget.se.

Publicerad: 2019-10-15