Svenskarnas optimism för nanoteknik har svalnat

Med nanoteknik kan man på molekylnivå designa nya material med helt nya egenskaper än tidigare. Men svenska folkets tidigare positiva inställning till tekniken tycks ha svalnat. Av de 4 av 5 svenskar som hört talas om nanoteknik är i och för sig 44 procent i olika grad positiva till tekniken. Men det är en minskning från 55 procent (2011). Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm.

I grupperna män och universitetsutbildade har 89 procent (mot snittet 84 %) hört talas om tekniken. Det är också de grupperna tillsammans med studenter och åldersgruppen 18-29 år som är mest positiva till nanoteknik.

Bland dem som är positiva ses nanotekniken som en stor framtida potential inom medicin, sjukvård och den allmänna teknikutvecklingen. Flera anger också att de tror att tekniken kan bidra till att lösa olika miljöproblem.

De som i någon grad är negativa till nanoteknik beskriver en oro för okända risker kopplade till miljö och människors hälsa. Bland de som ställer sig neutrala kan man i de öppna kommentarerna se att man anser sig vara för dåligt insatt i ämnet för att kunna ta ställning.

Läs hela pressmeddelandet.

Läs rapporten: Nanoteknik - vad tycker svenska folket?

Kontakt: Minna Hellman, ansvarig hälsa.

Publicerad: 2018-03-20