Se hur det var att leva på Tumba bruk

Utställningen "Jordnära – självhushållare då och nu" berättar om livet på Tumba bruk från slutet av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Utställningen har fri entré och du får 20 % rabatt till visningar och familjeaktiviteter.

En gång i tiden var det ont om mat i Sverige. De flesta odlade egna ärtor, kål och potatis. En gris eller några får gav kött. Frukt och bär från skogen och trädgården gav njutning och värdefulla tillskott.

Utställningen "Jordnära – självhushållare då och nu" tar avstamp i livet på Tumba bruk från slutet av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Den berättar om människorna som levde på bruket och den omsorg och planering som krävdes året runt för att få mat på bordet. Utställningen som är både inom- och utomhus vill få oss att reflektera över hållbarhet, konsumtion och hur man lever ett gott liv i ett hållbart samhälle.

– Vi vill stimulera till att själv baka bröd, göra egen surkål, lägga in gurkor. Att fundera över var maten kommer ifrån och vad som händer med avfallet, säger Elin Ekeroth Kjellgren, verksamhetschef Tumba bruksmuseum.

En av landets äldsta konsumtionsföreningar

Här bildades också en konsumtionsförening redan 1887 och är därmed en av landets äldsta. Under 80 års tid var Konsumbutiken en plats dit bruksborna gick för att köpa karameller, snus, kaffe och annat som inte gick att få på annat sätt. I slutet av 1940-talet omvandlades den till ett av de första snabbköpen i landet med två kundvagnar. Du kan läsa mer om butiken i utställningen.

Om du besöker utställningen med barn så missa inte att stanna till vid Lilla Konsum. Här finns en familjevänlig plats att stanna till vid för skönt häng i sofforna och där de yngsta besökarna kan leka affär.


Medlem

Som medlem har du 20 % rabatt till alla familjeaktiviteter och visningar. Visa ditt Coop-kort på plats.

Läs mer om Tumba Bruksmuseum, aktuella utställningar och visningar här

tumbabruk_logo_grey_200x211px.jpg

Publicerad: 2023-05-10