Webbinarium: Växtbaserad mat

Hur ska vi som konsumenter välja vegetariska produkter för att främja en hållbar utveckling? Det är en av frågorna som diskuteras på det här webbinariet med representanter från bland annat Vi Konsumenter, WWF, Coop och Orkla Foods.

Tid: Tisdag den 24 november kl 16.00–17.30

Plats: Digitalt seminarium, anslut här

Seminariet spelas in och kommer publiceras på vår webb inom kort.

För att ansluta till webbinariet klicka på länken ovan. Vi sänder via plattformen Teams, och om du inte har använt Teams tidigare kommer lite teknisk information nedan:

Tekniska info:

  • Tittar du på en dator utan Teams app: När du klickat på länken till webbinariet välj "Titta på webben istället" och ”Anslut anonymt”
  • Tittar du på webbinariet i en mobil eller på surfplatta – då behöver du ladda ner appen Teams i förväg. Finns att ladda ner där appar finns.

Seminariet är kostnadsfritt och tillgängligt för alla, även icke-medlemmar. Ingen föranmälan krävs.


För några år sedan ökade efterfrågan på ekologiskt kraftigt. Denna trend har stagnerat och ersatts med att många konsumenter väljer växtbaserade livsmedel, kanske i en förhoppning om att detta både kan rädda planeten och förbättra den egna hälsan? Industrin erbjuder ett rikt utbud av vegetariska och veganska produkter, men en stor del av vegetabilierna är
importerade.

Hur ska vi som konsumenter välja vegetariska produkter för att främja en hållbar utveckling? Hur ser utbudet ut? Var kommer råvarorna ifrån? Vilka krav ställer dagligvaruhandeln? Vilka krav ställer livsmedelsindustrin? Kan vi minska sårbarheten genom att odla och förädla växtbaserade råvaror i Sverige?


Program

  • Inledning: Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter
  • Vilka produkter finns på marknaden idag?
    Sören Person, Vi Konsumenter
  • Vad är innehållet i växtbaserade produkter?
    Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta Vara
  • Hur vill Världsnaturfonden hjälpa konsumenter och upphandlare att handla hållbart?
    Anna Richert, matexpert Världsnaturfonden, WWF
  • Hur ser dagligvaruhandeln på hållbar mat?
    Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg ICA
  • Hur ska livsmedelsproducenter svara upp mot marknadens krav?
    Agneta Påander, hållbarhetsdirektör Orkla Foods
  • Samtal – Hur ser framtiden ut för hållbar mat?
    Anna Richert, Världsnaturfonden, WWF, samtalar med Charlotta Szczepanowski, chef Hållbarhet & Kvalitet, Coop

Moderator är Minna Hellman, hållbarhetsstrateg Konsumentföreningen Stockholm

Arrangörer: Vi Konsumenter, Världsnaturfonden WWF och Konsumentföreningen Stockholm

Välkomna!


Matig grönsakspaj signerad Christina Möller

Vanligtvis hade vi anordnat det här seminariet så att vi alla hade kunnat setts på plats och avslutat med lite mat och mingel efteråt. Nu lever vi mitt i en pågående pandemi och får hålla oss hemma. Som en liten tröst kommer här ett smarrigt recept från allas våran Christina Möller på en härlig paj och ett par dryckestips till.

Lycka till i köket!

 

Matig grönsakspaj                                                                   

Till 4 bitar.

1 förpackning färsk utkavlad pajdeg eller smördeg
eller hemlagad utkavlad pajdeg, se recept nedan.

Fyllning:

  • 1 lök
  • 1 morot
  • 1 potatis
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 2–3 salladslökar
  • 10 körsbärstomater
  • 4–5 msk olivolja
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 ägg
  • 150 g tärnad ost, t ex Herrgård
  • 3 msk hackade örter, t ex timjan och oregano
  • flingsalt

Till servering:

  • 2 dl tjock yoghurt
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 1 msk hackade örter, t ex persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Skala och hacka moroten och potatisen. Ansa och tärna auberginen och zucchinin. Ansa och hacka salladslöken. Dela tomaterna.

Stek löken i oljan ca 5 minuter. Tillsätt morötter och potatis och fräs ca 5 minuter. Tillsätt aubergine, zucchini och salladslök och fräs ca 5 minuter.  Blanda i tomater. Smaka av med salt och peppar och låt fyllningen kallna. Strö över parmesan och rör i ägget. Blanda i osttärningar och örterna.

Rulla ut degen och lägg den på en plåt tillsammans med papperet. Lägg fyllningen i mitten, spara en kant. Vik kanten över fyllningen, pensla den med kallt vatten och strö över flingsalt.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Servera med yoghurt blandad med vitlök och persilja.

Matig_grönsakspaj_Christina_Möller.png

 

Klassisk pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3-4 msk iskallt vatten
  • eller
  • 1 ägg, kylskåpskallt

Gör så här:

Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.

Lägg pajdegen i en plastpåse och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.

Kavla ut på mjölat bakplåtspapper till en botten, ca 25 x 35 cm.

 

Vintips
La Corte del Pozzo Bardenlino Italien, 750 ml, 95 kr nr. 2340

Alkoholfritt alternativ
Jus Griotte, Frankrike, 750 ml, 79 kr nr. 1913 (nyhet)

Publicerad: 2020-10-29